Odisee verwent studenten met kleur

“Niets stimulerender dan een creatieve studieomgeving. Dat dachten ook de studenten van Campus Odisee in Brussel, lid van de Katholieke Hogeschool Brussel. De vraag naar renovatiewerken in het studentencafé eindigde met een vernieuwd café met sandwichbar en atrium, opgefriste vergaderruimtes en een volledig vernieuwde aula, helemaal op maat van de moderne student. 

Renovatienood

Directielid Wouter Ommeslag legt uit hoe het allemaal begon. “Het studentencafé en de sandwichbar lagen er nog helemaal hetzelfde bij als in 1993. Dringend tijd voor een renovatie dus. Ze pasten niet meer in de moderne en jeugdige uitstraling van Odisee. Ook de grote aula miste een verkwikkende sfeer. En die is heel belangrijk voor ons, want elke student vangt er zijn studies aan op de welkomstdag en beëindigd ze er tijdens de proclamaties.” 

Cradle-to-cradle

“Een belangrijke ingreep was het hergebruik van bepaalde meubels zoals tafels en stoelen om duurzaamheid te benadrukken. We schakelden alle verlichting om naar ledverlichting en de technieken kregen een update. Zo zorgen talrijke ronde akoestische panelen aan het plafond in de aula voor een aangepaste akoestische ervaring”, zegt Sylvie Bruyninckx, architecte bij VIVA Architecture (in opdracht van MCS voor Odisee).

Van donker naar licht

“Na onderzoek bleek dat studenten een aangename schoolomgeving verkiezen met flexibele en huiselijke lunch- en studeerruimtes”, vertelt Bruyninckx. “De oude donkere, knalgroene kleuren maakten daarom plaats voor hout en frisse kleuren. In de sandwichbar gebruikten we jonge en expressieve materialen zoals witte metrotegels en roze plafonds. Dit roze keert subtiel terug in het atrium en op de duplex in de vorm van verlichting.”

In het studentencafé overheerst blauw, van het plafond tot en met de pooltafel. Wat in de andere ruimtes wit is, kreeg in het café een zwarte kleur die voor intimiteit zorgt in de ‘bruine kroeg’. “Zo vormt het café een mooi contrast met de andere studentenruimtes die een huiselijk en licht gevoel geven.”

Connecterende kleuren

In de aula verfrist een blauwgroene kleur het plafond boven de akoestische panelen en de gestoffeerde wanden. De terugkerende materialen verbinden de sandwichbar, het café en de aula visueel. In tegenstelling tot het multiplexhout in de verschillende studentenruimtes zijn de grote aula en vergaderruimtes afgewerkt met eik.

Korte deadline

“De aula was veruit de meeste complexe opdracht omdat de ruimte amper vier weken per jaar vrij is”, zegt Ommeslag. “De totale renovatie moest tijdens die vier weken gebeuren, van het strippen van de vloeren en plafond tot de plaatsing van het nieuwe interieur. Maar het is gelukt! We waren bijzonder blij met de inspanningen van de architecten en Deholi.” 

Bruyninckx beaamt: “Gelukkig stonden alle neuzen in dezelfde richting, anders was deze opdracht niet mogelijk. Dankzij de goede samenwerking tussen alle partijen verliep alles volgens planning en binnen de deadline.”

Odisee verwent studenten met kleur
Odisee verwent studenten met kleur
Odisee verwent studenten met kleur
Odisee verwent studenten met kleur
Odisee verwent studenten met kleur