“Straf staaltje vakmanschap”

Op een boogscheut van het Koninklijk Paleis in Brussel ligt het internationale advocatenkantoor Linklaters. Cliënten worden er sinds kort verwelkomd aan een unieke onthaalbalie in metaalhoudende lak. 

Met vestigingen in meer dan dertig landen is Linklaters een van de grootste advocatenkantoren wereldwijd. Ook in België is de groep actief, met kantoren in Antwerpen en Brussel. Dat laatste onderging onlangs een grondige renovatie en kreeg twee indrukwekkende onthaalbalies met metaallook.

Huzarenstukje

Samen met het Londens bureau Pringle Brandon ontwierp ELD Architecten uit Antwerpen de inrichting van klantgerelateerde ruimtes. “Van het onthaal tot alle ontvangst- en vergaderruimtes”, vertelt architect Geert De Clerck. “En daar kwam behoorlijk wat denkwerk bij kijken. Het gebouw, een geklasseerd monument, kende doorheen de jaren heel wat uitbreidingen en verbouwingswerken. Bovendien zijn het dak, de gevel en grote delen van het interieur, zoals de inkomhal, beschermd.”

Balie in ovaalvorm

Ga je het kantoor binnen, dan kom je terecht in een klein voorgebied met een monumentale marmeren trap. Die brengt je tot in de inkomhal. “De oorspronkelijke onthaalbalie stond daar zo ver naar achteren dat de receptionistes niet zagen wie er aan de deur stond. Er is ook nog een tweede toegangsweg voor bezoekers die hun wagen parkeren onder het gebouw. Zij komen via de lift achteraan in de inkomhal boven. In het nieuw concept is dit opgelost met een balie in ovaalvorm die je langs twee kanten kan benaderen.”

Eigentijds cachet

Voor het materiaalgebruik probeerden de ontwerpers binnen het historisch kader van het gebouw te blijven. “Dat is luxueus afgewerkt met marmer, zuilen en smeedwerk. Om er toch een modern element in te verwerken, kreeg de balie een metaalhoudende laklaag met bronsachtig uitzicht. Die past qua kleurenpallet perfect bij de bestaande afwerkingsmaterialen. En heeft toch een eigentijds cachet.”

Uniek procedé in België

Het aanbrengen van de lak vereist vakmanschap en is een arbeidsintensief procedé. “Eerst spuiten ze een dikke laklaag. Die moet er in verschillende fases manueel weer afgeschuurd worden met heel fijn schuurpapier totdat er een gepatineerd effect ontstaat. Allesbehalve evident als je weet dat de lak een echte metaalcomponent bevat die zich niet makkelijk laat schuren. Gelukkig konden we rekenen op de expertise van Deholi.”

“Straf staaltje vakmanschap”
“Straf staaltje vakmanschap”
“Straf staaltje vakmanschap”