Mijngrandeur herrijst in luxehotel

Na jarenlange leegstand kreeg het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Eisden eindelijk een nieuwe bestemming. En wat voor één. Different Hotel Group baat er sinds maart een lifestyle experience hotel uit. Simoni Architecten uit Hasselt tekende het exclusief ontwerp van Hotel Terhills. Deholi vertaalde het in de praktijk.

Investeringsmaatschappij LRM zet zich al jaren in voor de opwaardering en herbestemming van de Limburgse mijnsites. Het hoofdgebouw in Eisden ligt op een absolute toplocatie, vlakbij het natuurpark Hoge Kempen en Maasmechelen Village. De renovatie ervan paste dan ook perfect binnen de reconversieplannen van LRM. Nadat verschillende eigenaars al hun invulling gaven aan het statige gebouw, was de binnenkant ervan nagenoeg compleet gestript. Het ideale startpunt voor architect Vittorio Simoni. 

Oude glorie in eigentijds interieur

Simoni groeide op in Eisden, wat zorgt voor een bijzondere connectie met het project. Met zijn ontwerp brengt hij de oude glorie van weleer terug in een concept dat voldoet aan alle moderne comfortbehoeften. “Ik vertrok vanuit het imposante karakter van het pand en zijn art deco-uitstraling. Verder waren de aanwezige ramen bepalend voor de kamerindeling.” In totaal zijn er zestig kamers in het hotel. Vier daarvan in het dak.

Littekens uit het verleden

“Als je spreekt over mijnverleden, spreek je ook over verzakkingen door steenkoolontginning. We werden meermaals geconfronteerd met littekens uit het verleden.” Geen enkel oud gebouw is natuurlijk volledig waterpas. Maar hier helde het maar liefst vijftig centimeter af naar rechts. Om de vloeren toch gelijk te krijgen, heeft Simoni het niveauverschil moeten rechtzetten. Dat zie je nog duidelijk aan de trap aan de hoofdingang. Een mooie knipoog naar de oorsprong en structuur van het pand.

Kunst als rode draad

Om het mijnverhaal compleet te maken, selecteerde Simoni beelden uit het fotoboek ‘Breekbaar Verleden’, uitgegeven door LRM. Daarin staan glasnegatieven uit de Limburgse mijnstreek. Via een unieke etstechniek werden details uit de oude mijnfoto’s uitvergroot en als kunst geïntegreerd in het hotel. Zo loopt de eerbied voor het verleden als een moderne rode draad door alle vertrekken.

“Prachtig eindresultaat”

Voor de uitvoering van het ontwerp deed LRM een beroep op Deholi. Zowel voor de coördinatie als realisatie van alles wat interieur en binnenafwerking betreft. Denk maar aan harde en zachte vloerbekleding, wanden, plafonds, pleister- en schilderwerk, schrijnwerkerij en maatwerk. “Of de realisatie van een project geslaagd is, hangt voor een groot deel af van de kennis en kunde van de betrokken aannemers”, besluit Vittorio Simoni. “Samen hebben we een prachtig resultaat bereikt.”

Mijngrandeur herrijst in luxehotel
Mijngrandeur herrijst in luxehotel
Mijngrandeur herrijst in luxehotel
Mijngrandeur herrijst in luxehotel
Mijngrandeur herrijst in luxehotel