Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw

Met een nabije omgeving vol leven werden bij dit project interieur en exterieur verweven tot één geheel. De architecten van Crepain-Binst en Deholi creëerden zo een transparante sfeer in het nieuw administratief centrum van Zoutleeuw.  

Ringrond en transparant

Stefan Schoonderbeek, architect bij Crepain-Binst legt uit: “Deholi ontwierp mee, produceerde en plaatste het volledige interieur. Hierbij kregen de verschillende afdelingen landschapskantoren die ringrond langs de gevel aan de ramen liggen, zonder het zicht naar buiten te belemmeren. Het geheel oogt fris, licht en sluit perfect aan bij de architectuur van Zoutleeuw. 

In het hart van de landschapskantoren vind je de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de raadzaal. Die is transparant zodat iedereen een open kijk heeft op de werking in het gebouw. Een grote glazen wand kijkt uit op de inkomzone maakt duidelijk het statement dat de stad Zoutleeuw geen geheimen heeft voor haar bewoners.” 

Eyecatcher 

Dé aandachtstrekker in het nieuwe gebouw vind je volgens Schoonderbeek in diezelfde raadzaal. “ Een groot getekend panorama van Oud-Zoutleeuw op doek schittert op de achterwand zodat je vanaf de inkomzone een blik op het verleden krijgt. Sinds het moment dat we Deholi het voorstel deden voor de productie van dit doek, dat ook zou dienen als akoestische wand, dachten ze met ons mee. Hun advies optimaliseerde het eindresultaat.”

Kleur in balans

“De kleurkeuze van de muren en meubels zorgt mee voor de frisheid in het gebouw”, zegt Schoonderbeek. “Wit en groen voor de muren, dat was een makkelijke beslissing. De zoektocht naar de juiste groentint was dat niet. Gelukkig konden we op Deholi rekenen om een waaier aan tinten te kunnen tonen aan de opdrachtgever die de keuze vergemakkelijkte. 

Omdat groen en wit frisse kleuren zijn, brachten we met houttextuur en houtfineer voor de kasten het warmtegevoel naar binnen en de sfeer in balans. Sommige onderdelen kregen zelfs een donkerdere, bijna zwartgrijze kleur.”

Twee vloeren die overvloeien

“De vloer bestaat uit twee verschillende materialen, met een vloeiende overgang van kleur en materiaal. In de publieke zones wandel je op tegels met betonlook. Het groot afwijkend formaat zorgt voor het nodige rusteffect. De kantoorvloer is van duurzaam linoleum omwille van de positieve ecologische aspecten. Het resultaat is een gezonde werkomgeving in een warm-grijze kleur, die perfect aansluit bij de betonlooktegels.”  

Alles in functie van de eindgebruiker

“Deholi is een dynamisch bedrijf dat vlot samenwerkt met alle partners, niet alleen met ons maar ook met de bouwheer”, zegt Schoonderbeek. “Ze hebben veel oog voor detail en er was een interessante interactie over de toepassing van de materialen, steeds met de focus op de eindgebruiker. Hun betrokkenheid was heel groot en dat was voor ons een aangename verrassing. Het project was hen op het lijf, of beter gezegd, op maat geschreven. 

Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw
Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw
Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw
Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw
Heldere openheid voor administratief centrum Zoutleeuw