Ergonomisch werken begint bij het interieur

Een aangename werkomgeving begint met een mooi interieur dat de sfeer op kantoor kleurt. Nog beter is een interieur dat niet alleen mooi is, maar ook ergonomisch het meeste comfort biedt. Deholi vroeg Carole van den Heuvel, preventieadviseur bij Securex, enkele tips waarop je zeker moet letten bij de inrichting van jouw kantoorruimte. 

1. De ideale plaats voor je bureau

Ramen zijn hierbij de bepalende factor. “Je bureau staat best op minimum één meter van het raam en in een hoek van 90° ten opzichte van een raam, nooit ervoor of erachter. Zo sluit je reflectie van en verblinding door het licht uit. Hou ook minstens twee meter afstand tussen je bureau en de muren, zodat je ogen kunnen ontspannen door het dieptezicht.” 

2. Ergonomisch zitten

Creëer de ideale zithouding door je bureaustoel en werktafel op mekaar af te stellen. “De hoek tussen de bovenbenen en de romp moet groter zijn dan 90° met je voeten plat op de grond.  Stel daarom de armsteunen en de tafel op ellebooghoogte in, waarbij je armen een hoek van 90° vormen.”

3. Afwisseling voorkomt

We hadden het eerder al gespot: in de hoogte verstelbare werktafels zijn een opkomende trend. En dat heeft volgens van den Heuvel alles met ergonomie te maken. “We moedigen afwisselend werken echt wel aan, zodat je ook tijdens het werken beweegt en je spieren actief houdt. Wil je de kosten beperken? Vervang dan niet alle bureaus, maar voorzie enkele statafels in de kantoorruimte. Zo krijgen de werknemers die dat willen de mogelijkheid om van werkhouding af te wisselen.”

4. Plaats je beeldscherm juist

  • Plaats het scherm recht voor je. Werk je met twee schermen en gebruik je ze allebei even frequent? Dan plaats je de scheiding van beide schermen recht voor je, tegen elkaar in een lichte hoek naar je toe. Gebruik je één scherm frequenter dan het andere, dan staat het meest gebruikte scherm recht voor je en het andere ernaast in een lichte hoek naar je toe.
  • De afstand van het beeldscherm tot aan je ogen is idealiter de lengte van één gestrekte arm. 
  • De bovenrand van het computerscherm is op ooghoogte, tenzij je leest met een bifocale bril. Dan is vaak een lagere opstelling aangewezen. 

5. Vergeet je toetsenbord en muis niet

Deze kleine zaken heb je vaak zelf in handen en voorkomen rug- en nekklachten. Van den Heuvel haalt enkele veel voorkomende fouten aan. “Gebruik de pootjes aan de onderzijde van je toetsenbord niet, ze creëren een onnatuurlijke houding voor je polsen. De muis plaats je best dichtbij het lichaam met voldoende ruimte om met je hele arm te bewegen. Je zet beiden ook niet te ver van je lichaam. Je voorarmen hebben voldoende ondersteuning nodig van je werktafel en/of je armsteun.” 

Ergonomisch werken begint bij het interieur