Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”

Eind augustus namen meer dan vijfhonderd medewerkers van de Hasseltse stads- en OCMW-diensten hun intrek in ’t Scheep, het nagelnieuwe stadhuis aan het Limburgplein. Blikvanger is ongetwijfeld de schuine spiegelgevel, maar ook de interieurafwerking van Deholi mag er meer dan zijn. 

Een optimale dienstverlening. Dat was het hoofddoel van het nieuwbouwproject. Waar de stadsdiensten voorheen verspreid waren over zes verschillende locaties, kunnen Hasselaren voortaan op één centrale plek terecht met al hun vragen. Op de site van de oude rijkswachtkazerne staat nu een moderne nieuwbouw van maar liefst 17.000 vierkante meter die uitblinkt in duurzaamheid. Ook de kazerne zelf kreeg een grondige make-over en biedt nu plaats aan vergaderlokalen, een nieuwe raadzaal, verhuurruimtes en de studio van Radio 2 Limburg. Oud en nieuw zijn zo perfect in elkaar verweven.

Vast meubilair op maat

You love it, or hate it. Elke Hasselaar heeft ongetwijfeld zijn mening over de hoge, schuine spiegelwand die het gebouw siert. Maar ook de inrichting van ’t Scheep is zeker het vermelden waard. De stad deed voor het vast meubilair een beroep op de expertise van Deholi. “Wie zich aanmeldt aan de onthaalbalie, maakt meteen kennis met ons werk”, vertelt senior projectleider Nico Coenen. “Ook zo goed als al het vast meubilair van de bovenliggende verdiepingen hebben we voor dit project uitgewerkt, zoals 530 kasten, alle gordijnkasten, eiken leuningen en loketten. Maar de absolute blikvangers zijn de onthaalbalie van twaalf meter lang en het gebogen akoestisch plafond boven de loketten.”

Akoestisch plafond

Voor een goede akoestiek in het gebouw tekenden de architecten dit gebogen plafond uit. “Omwille van de korte doorlooptijd op de werf hebben we in ons atelier in Houthalen de gebogen stukken geprefabriceerd uit geperforeerde gipskartonplaat”, vertelt Nico Coenen. “Die hebben we dan ter plaatse gemonteerd, afgewerkt en bespoten met akoestisch pleisterwerk. En met resultaat, de akoestiek is nu een van de grootste troeven van het gebouw.”

Logistieke uitdaging

Niet alleen maakte Deholi heel wat kasten en gordijnkasten op maat, die moesten ook allemaal getransporteerd worden naar het centrum van Hasselt. “Een logistieke uitdaging”, herinnert Nico Coenen zich nog goed. “We wisten alles net op tijd op de werf te lossen en hebben alle stukken daarna naar de verschillende verdiepingen verplaatst.” Ook de onthaalbalie met gebogen en driedimensionale stukken was een waar huzarenstukje voor het team van Deholi. “We zijn dan ook echt fier op het geleverde werk. Ik hoor ons team nu nog vaak zeggen dat dit één van hun mooiste werven was.”

Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”
Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”
Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”
Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”
Stadhuis Hasselt: “Eén van onze mooiste werven”